Khamis, 21 Januari 2010

JUJUR OR MUNAFIQ?

SALAM BUAT SEMUA,,

SEBAGAI TITIPAN PERTAMA BAGI TAHUN INI,,ANA NAK BERCAKAP SEDIKIT TTG APA YANG ANA FIKIRKAN.SIANG TADI,SEWAKTU KULIAH USUL FIQH,USTAZ ANA ADA BAGI SEDIKIT NASIHAT BUAT RENUNGAN. USTAZ ANA BERCERITA TTG SIFAT JUJUR,PERASAAN JUJUR ATAUPUN SIKAP KEJUJURAN YANG SEPATUTNYA ADA DALAM DIRI KITA.

1. SEBAGAI HAMBA ALLAH....KITA SEPATUTNYA JUJUR PADA TUHAN,DALAM KATA LAIN KITA PERLU IKHLAS PADA TUHAN.MARI KITA SEMAK DIRI KITA,JIKA BENAR KITA IKHLAS DAN JUJUR PADA TUHAN,IBADAH YANG KITA LAKUKAN PADANYA SEPATUTNYA BENAR-BENAR MENDEKATKAN KITA KEPADANYA.IBADAH SEMAKIN BERTAMBAH,IMAN SEMAKIN TEGUH,TAQWA SEMAKIN MENINGKAT,RASA BERTUHAN SEMAKIN MENEBAL DAN MEMGIRINGI SETIAP HELAAN NAFAS KITA.TETAPI,SEANDAINYA HARI KE HARI KITA SEMAKIN JAUH DARIPADANYA,SEMAKIN MELUPAKANNYA,TENTUNYA ADA SESUATU YANG TAK KENA.MAKA,SUATU KOREKSI DIRI PERLU DILAKUKAN.

2. SEBAGAI SEORANG ANAK....SEBAGAI SEORANG ANAK PASTINYA KITA MENJADI HARAPAN KELUARGA.PADA KITA DISANDARKAN HARAPAN DAN DOA AYAH IBU YANG SANGAT MENGHARAPKAN KEJAYAAN KITA. MENGHARAPKAN ANAKNYA AKAN MENJADI ORANG YANG BERILMU DAN DAPAT MEMANFAATKANNYA. IBU DAN AYAH PASTINYA SENTIASA MEMBERI PESANAN KEPADA KITA "BELAJAR BAIK-BAIK YE NAK".KITA PUN SERAYA MENJAWAB "YE MAK,ANGAH AKAN BELAJAR BAIK-BAIK".TANPA KITA SEDAR,DISINI BERLAKUNYA SUATU "JANJI". PERSOALANNYA,SEJAUH MANA KITA BENAR-BENAR BERPEGANG PADA JANJI KITA.MUNGKIN MEMANG BENAR KITA MENGHADIRI KULIAH ,TUTORIAL ATAU SEBAGAINYA.NAMUN,SEJAUH MANA KITA BENAR-BENAR IKHLAS UNTUK MENUNTUT ILMU. SEBAGAI CONTOH,ASSIGNMENT YANG TELAH LAMA DIBERI OLEH PENSYARAH.ADAKAH KITA SEDANG ATAU TELAH BENAR2 MENGUSAHAKAN UNTUK MELENGKAPKANNYA?
SEKIRANYA KITA MASIH BELUM MULA MENYIAPKANNYA ATAU SAMBIL LEWA,INI BERMAKNA KITA MASIH BELUM IKHLAS DALAM MENUNTUT ILMU,KITA MASIH TIDAK JUJUR PADA AMANAH IBUBAPA,KITA MASIH BELUM BERPEGANG PADA JANJI KITA.

AGAK BANYAK BERCELOTEH,ANA TINGGALKAN ANTUM DENGAN PERSOALAN INI.JUJURKAH KITA? ATAU KURANG JUJURKAH KITA?.NAMUN, ADA YANG MENGATAKAN JUJUR ITU ADALAH JUJUR YANG SEBENAR-BENARNYA.MAKA,SELAIN DARIPADA JUJUR ITU ADALAH DUSTA.MANAKALA,DUSTA ITU ADALAH SIKAP ORANG MUNAFIQ.WALLAHU A'LAM.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan